bb14

Den lille ø Bornholm er dansk territorie, men har ellers ikke meget med kongeriget til fælles. Geologisk og geografisk hører den til Sverige. Kulturelt er øen en blanding af Sverige, Danmark og de baltiske lande. Beliggende midt mellem Tysklands og Polens Østersøkyst og den svenske sydkyst er Bornholm faktisk toppen af et granitbjerg. Beliggenheden giver Bornholm en række klimatiske fordele. Øen er omgivet af relativ lave vande med rige fiskebestande. Bl.a. Østersø laksen trives i vandene omkring den lille ø.

Granitblokken der stikker ud af vandet er også en kæmpe varmekollektør. Granit er nemlig udmærket til at absorbere og gemme solens infrarøde stråler.

Solskin – Bornholms største attraktion

Solen varmer altså granitten som øen består af. Og granitten gemmer varmen og afgiver den langsomt igennem vintermånederne. Sammen med den højere vandtemperatur giver det et mikroklima der er en del varmere end man ellers ville forvente ved disse breddegrader.

Det er ikke for ingenting at øen har fået binavnet solskinsøen. Sammenlignet med hovedlandet Danmark har Bornholm mere til fælles med en middelhavsø. Da sommerdagene også er en del længere pga. den nordlige beliggenhed, byder Bornholm på nogle af de solrigste somre i hele der nordlige Europa.

Figner, som ellers kun vokser godt i Italien og længere mod syd, stortrives på Bornholm. Så godt faktisk, at der er udviklet særlige Bornholmske underarter.

Vindmølle

De 7 største Turistattraktioner

Bortset fra det gode vejr kan Bornholm også byde på enestående attraktioner og oplevelser. Her en hitliste af Bornholms attraktioner:

  1. Hammershus – Bornholms gamle sø fæstning. Den er ikke kun Danmarks men hele Skandinaviens største middelalderlige maritime fæstningsværk
  2. Christiansø – den største i en gruppe af små øer, ca. 18 km nord for Bornholm. På Christiansø findes der en sø fæstning fra 1600-tallet.
  3. Bornholms Rovfugle Show – her kan du komme rigtigt tæt på de imponerende rovfugle der findes i Skandinavien. Guldørnen, fiskeørne, høge og falke, og flere.
  4. Helligdomsklipperne – udenfor Gudhjem er kystklipperne meget forrevne. Klipperne er ca. 20m høje og meget attraktive for klatrere. Du kan også booke en bådsrundtur og se klipperne fra søsiden.
  5. Paradisbakkerne – et smukt naturområde ved øens østlige ende. Bakkerne er privatejede. Men der findes en række afmærkede stier og mountainbike ruter. Du kan booke en guidet tour eller gå på opdagelse, men man skal holde sig indenfor afmærkningerne.
  6. Svaneke havn – Svaneke er Danmarks østligste købstad – og en af de smukkeste. Byen har et særligt forhold til den berømte danske arkitekt Jørn Utzon, som har tegnet byens vandtårn. Meget af Svanekes kulturliv koncentrerer sig omkring den hyggelige lille havn. Her findes også nogle af de bedste spisesteder.
  7. Østerlars Rundkirke – kirken blev bygget omkr. 1150 som en fæstning, et værn mod middelalderens sørøvere som tit kom på togt fra de baltiske kystlande. Den blev også et center for de danske og svenske korsriddere.

Bornholm er altid en tur værd, især om sommeren, og især for børn og aktive friluftsmennesker.

Rundkirke

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt stof.